Το σχολείο μας

Η ιστορία του λυκείου

Μελετώντας κανείς την ιστορία της Κοζάνης διαπιστώνει το «φιλόμουσο» και «φιλέμπορο« των κατοίκων της. Εκείνο δηλαδή που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τους Κοζανίτες είναι η αγάπη τους προς τα γράμματα, αλλά και το εμπορικό τους δαιμόνιο. Πρόκειται για δύο τομείς, στους οποίους σημείωσαν τόσο μεγάλη ανάπτυξη, ώστε δημιούργησαν μια σπουδαία παράδοση παιδείας και εμπορικής δραστηριότητας.

Αρωγός στην εκπαιδευτική τους προσπάθεια κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στάθηκε η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, που ιδρύθηκε στο Φανάρι στις 21 Ιουλίου 1871 και τέθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο του υπόδουλου ελληνισμού της Μακεδονίας, τονίζοντας την ανάγκη για ίδρυση σχολείων παντού.

1871-1899

Άμεσος καρπός αυτών των προσπαθειών της υπήρξε η ίδρυση των ιστορικών Γυμνασίων Τσοτυλίου (1871) και Σιάτιστας (1888) με δαπάνη του Ιωάννη Τραπανζή και του Γυμνασίου Κοζάνης το 1899 με δωρεά των αδελφών Λάμπρου και Βασιλείου Βαλταδώρου, το οποίο προς τιμήν τους ονομάστηκε Βαλταδώρειο Γυμνάσιο.

Τα ιστορικά αυτά εκπαιδευτήρια, κέντρα μάθησης και παιδείας, αλλά και θερμοκήπια εθνικού προσανατολισμού των σπουδαστών τους, θα αναδειχθούν σε προμαχώνες, φρούρια και επάλξεις αντίστασης των Μακεδόνων κατά της βουλγαρικής προπαγάνδας. Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν φυτώρια για την ανάδειξη στελεχών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, βοηθώντας αποφασιστικά στην αίσια για τον ελληνισμό της Μακεδονίας έκβασή του.

1912-1976

Μετά την απελευθέρωση της Κοζάνης  το 1912, η  πνευματική κίνηση κορυφώθηκε  και ιδρύθηκαν  νέα σχολεία: η Χαρίσειος Γεωργική Σχολή στη Λευκόβρυση, το Διδασκαλείο, το Γυμνάσιο Θηλέων, η Εμπορική Σχολή και το Ωδείο.

Η άφιξη χιλιάδων προσφύγων στον νομό της Κοζάνης, όπως ασφαλώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπήρξε καθοριστική, καθώς σηματοδότησε την απαρχή νέων σημαντικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς-κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό.

Μέχρι το 1976 βασικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη μας ήταν το Γυμνάσιο Θηλέων, η Εμπορική Σχολή, το γνωστό τότε ως Οικονομικό Λύκειο, και ασφαλώς  το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, που τότε ήταν Γυμνάσιο Αρρένων.

1976

Με το νόμο 309/76 γενικεύτηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση ως την Γ τάξη του Γυμνασίου και η ίδρυση σχολείων πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην πόλη της Κοζάνης όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Άμεσο αποτέλεσμα υπήρξε η διάσπαση -κατά το έτος 1976– του Βαλταδωρείου  Γυμνασίου Αρρένων σε 1ο και 2ο Γυμνάσιο, σε 1ο και 2ο Λύκειο.

Πρώτος διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Κοζάνης, μετεξέλιξη του οποίου υπήρξε το 2ο Λύκειο, διετέλεσε ο κύριος Καρακάσης Γεώργιος, που ανέλαβε προσωρινώς καθήκοντα διευθυντή του νεοϊδρυθέντος Γυμνασίου με δυναμικό 18 καθηγητών. Ακολούθησαν κατά χρονολογική σειρά οι:

Ηλιάδης Μιλτιάδης «ορισθείς προσωρινός διευθυντής του Β’ Λυκείου Αρρένων Κοζάνης»,

Γρηγορόπουλος Κωνσταντίνος,

Καραμήτσου Βασιλική,

Στάμου Ελένη,

Λιολιόπουλος Φώτιος,

Λαζόγλου Παναγιώτης,

Πελέκας Γεώργιος,

Δούλια Αντωνία.

Παράλληλα,  το Γυμνάσιο Θηλέων διασπάστηκε σε 3ο και 4ο Γυμνάσιο, σε 3ο και 4ο Λύκειο.

Στο Β’  Γυμνάσιο Θηλέων, μετεξέλιξη του οποίου υπήρξε το 4ο Λύκειο Κοζάνης, διευθυντής διετέλεσε ο κύριος Κερίδης Ιωάννης.

Στο 4ο Λύκειο διετέλεσαν διευθυντές οι:

Δημοξένους Φιλομήλα,

Δρούγκας Αλέξιος,

Βασιλειάδης Ξενοφώντας,

Καραφουλίδου Αλεξάνδρα

Φυλακτός Γεώργιος.

Κατά το σχολικό έτος 1998-99 από τη συγχώνευση του 2ου και του 4ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης προήλθε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Κοζάνης, με διευθυντή τον κύριο Φυλακτό Γεώργιο.

Βάσει της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του έτους 2006-2007 το Λύκειό μας  μετονομάστηκε σε 2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης.

Διατελέσαντες Διευθυντές του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης με χρονολογική σειρά:

1998 – 2002       Γεώργιος Φυλακτός,  ΠΕ04.01 Φυσικός

2002 – 2007       Σάββας Αμαραντίσης, ΠΕ03 Μαθηματικός 

2007 – 2011       Αικατερίνη Φούσκα, ΠΕ03 Μαθηματικός

2011 – 2015       Βλάσης Μπονάτσος, ΠΕ82 Μηχανολόγος

2015 – 2017       Κωνσταντίνος Παρδάλης, ΠΕ04.01 Φυσικός 

2017 – 2023       Αθανάσιος Παπαβασιλείου, ΠΕ86 Πληροφορικός

2023 – σήμερα    Παρίσσης Δουλγερίδης, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής

Ευελπιστούμε πως όλοι μας, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, θα φανούμε αντάξιοι συνεχιστές μιας τόσο μεγάλης πολιτιστικής – εκπαιδευτικής κληρονομιάς, που μας κληροδότησε η πόλη μας, αλλά και η αρχική κοιτίδα μας, το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο και το Β’ Γυμνάσιο Θηλέων Κοζάνης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.