Εκπαιδευτικά προγράμματα Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκπαιδευτική επίσκεψη Α’ τάξης στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης, που συμμετέχουν σε σχολικά πολιτιστικά προγράμματα, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου 2024.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των προγραμμάτων:
α) Η τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα
β) Βαδίζοντας στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας ανιχνεύουμε ιστορικά ορόσημα
γ) Αρχαιολογική περιπέτεια: ανακαλύπτοντας αρχαιολογικούς χώρους

με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Δημητροπούλου Μαρίνα, Πάλλα Μαρίνα, Κηπάρογλου Ευαγγελία, Περδικάρη Σπυρίδωνα, Κούστα Βασίλειο και Πιτσιούγκα Γεώργιο, επισκέφθηκαν αρχαιολογικές τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης, που διαμόρφωσαν την οικιστική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης κατά τη Ρωμαϊκή και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum) και το μουσείο της. Η Αγορά καταλάμβανε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων στην καρδιά της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι. μ.Χ . Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτήρια και διάφοροι χώροι, που διαμορφώθηκαν σε δύο κλιμακωτά επίπεδα. Το συγκρότημα αποτελούσε τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, είχε όμως και διοικητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται αναστηλωμένο και το αρχαίο ωδείο της πόλης χωρητικότητας 350 θέσεων. Για τρεις περίπου αιώνες αποτέλεσε το κύριο σημείο αναφοράς της πόλης καθώς και το διοικητικό κέντρο.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες μετέβησαν βόρεια της ρωμαϊκής αγοράς, στον δεύτερο σταθμό της επίσκεψής, τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης. Ο ναός βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι ρυθμού πεντάκλιτης βασιλικής αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται η Κρύπτη, ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από το 1988 στην Κρύπτη του ναού λειτουργεί εκθεσιακός χώρος (μουσειακή έκθεση), όπου εκτίθενται συλλογή γλυπτών, κιονόκρανων, θωρακίων και αγγείων από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού του Αγίου Δημητρίου.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στους μαθητές/τριες είχε διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για τα μνημεία που επισκέπτονταν, ενώ έγινε σύντομη ξενάγηση από τους υπεύθυνους καθηγητές των προγραμμάτων.

Οι μαθητές/μαθήτριες των προγραμμάτων:
α) “Από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων στους μυστηριώδεις μηχανισμούς του Ήρωνα”                              β) “Οι τεχνολογικοί θησαυροί της αρχαίας Ελλάδας”

με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Μπαμπαλή Αναστασία, Παπαδέλη Ελευθερία, Παπαδοπούλου Γλυκερία και Τότσικα Αικατερίνα, επισκέφτηκαν την έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Noesis, όπου εκτίθενται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Παράλληλα, οι μαθητές/μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο Τεχνοπάρκο, όπου απόλαυσαν 40 εκθέματα, που αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά., αλλά και στο Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.