Εκπαιδευτικές εκδρομές

Επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης (Ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας – Πληροφορικής) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι σπουδές στον τομέα Οικονομίας – Πληροφορικής συγκεντρώνουν σταθερά ένα μεγάλο ποσοστό των προτιμήσεων των υποψηφίων της Γ’ Λυκείου. Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι καινοτομίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στους τομείς των επικοινωνιών, της οικονομίας και της διοίκησης δημιουργούν νέα δεδομένα, που μετασχηματίζουν τα
εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών, τους τομείς έρευνας αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους των σχολών του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Τρίτη 5/12/2023 ενημερωτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Η διδακτική επίσκεψη εντάσσεται στον δεύτερο άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και ειδικότερα στον δείκτη «Μέριμνα για τη μετάβαση μεταξύ εκπαιδευτικών βαθμίδων και προς την αγορά εργασίας».

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπεύθυνο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ, κ. Νιτσιούλη Ιωάννη. Αφού έγινε υποδοχή των μαθητών μας, στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τα τμήματα και τα προγράμματα σπουδών, που προσφέρει το πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΑΚ καλύπτει με τα τμήματά του όλους τους τομείς των σπουδών Οικονομίας αλλά και των σπουδών Πληροφορικής. Συγκεκριμένα:
α) Σπουδές Οικονομίας:
– Τμήμα Οικονομικών επιστημών
– Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
– Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων
– Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών
– Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών και
β) Σπουδές Πληροφορικής
– Τμήμα εφαρμοσμένης Πληροφορικής με δύο κατευθύνσεις:
1. Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών και
2. Πληροφοριακά συστήματα

Οι μαθητές/ -τριες είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης, να ενημερωθούν από τις βιβλιοθηκονόμους για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών και για τις δυνατότητες που προσφέρονται στην υποστήριξη των φοιτητών και των φοιτητριών στις εργασίες τους και να δουν τη λειτουργία τους σε ώρα αιχμής.

Η επίσκεψη περατώθηκε με παρακολούθηση μαθήματος Μακροοικονομίας για δευτεροετείς φοιτητές/τριες του τμήματος Οικονομικών επιστημών.

Κρατούμε από την επίσκεψή μας ότι είδαμε ένα πανεπιστήμιο σε πλήρη λειτουργία: στο ισόγειο πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, τα αμφιθέατρα ήταν ασφυκτικά γεμάτα από φοιτητές που παρακολουθούσαν τις παραδόσεις, στις βιβλιοθήκες και στους σταθμούς εργασίας υπολογιστών εκπονούνταν εργασίες.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που έχουν συνηθίσει στην δωδεκάχρονη εκπαιδευτική τους πορεία σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς και οργάνωση. Ήταν μια ευκαιρία να έχουν μια βιωματική εμπειρία ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος σε πλήρη λειτουργία.

 

Ο συντονιστής της δράσης
Σπυρίδων Περδικάρης (ΠΕ 02)