Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Γρεβενών

Συνεχίστηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης με την προγραμματισμένη επίσκεψη τμήματος της Β’ Λυκείου στο ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Γρεβενών και στο γεωφυσικό πάρκο του όρους Όρλιακας.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 το τμήμα Β3 υλοποίησε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Όρλιακας, το δάσος των Χρωμάτων», που περιελάμβανε θεωρητική ενημέρωση στο ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Γρεβενών και εκπαίδευση στο πεδίο, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όρλιακας, στις κατασκηνώσεις Ζιάκα. Η θεωρητική ενημέρωση έγινε στην πόλη των Γρεβενών, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Γρεβενών από τον κ. Δημήτρη Μπέη (ΠΕ70). Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας στοιχεία που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του δάσους ως οικοσυστήματος, τους μηχανισμούς δημιουργίας και αναγέννησής του και τη λειτουργία του ως βιότοπου, στον οποίο αναπτύσσεται συγκεκριμένη βιοκοινότητα (χλωρίδα και πανίδα). Στη συνέχεια έγινε ειδικότερη αναφορά στο πεδίο εκπαίδευσης, στο οικοσύστημα του Όρλιακα, ορεινού σχηματισμού που συνορεύει με την ραχοκοκκαλιά της Πίνδου. Ο Όρλιακας είναι ένας υπέροχος τόπος για εξερεύνηση, καθώς παρά το μικρό του μέγεθος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία των βιοτόπων, που δημιουργούν μια πλούσια και συμπυκνωμένη σε εικόνες φύση, ενώ οι κοιλάδες και τα φαράγγια των ποταμών, που τον περιβάλλουν, αποτελούν ιδανικό βιότοπο για κάποια σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. Ακολούθησε, μετά από μια σύντομη μετάβαση τριανταπέντε λεπτών, επίσκεψη στις κατασκηνώσεις Ζιάκα, που ήταν και η αφετηρία της γνωριμίας μας με το δάσος του Όρλιακα. Η φθινοπωρινή φύση, η εναλλαγή των χρωμάτων, η πλούσια χλωρίδα αλλά και τα ίχνη της πλούσιας πανίδας του βουνού κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών μας κατά την πορεία τους στην προσεκτικά επιλεγμένη από τους ειδικούς του ΚΠΕ Γρεβενών διαδρομή. Την ενημέρωση και εκπαίδευση στο πεδίο ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Γάγαλης (ΠΕ03), ο οποίος μύησε τα παιδιά στον κόσμο των μανιταριών, των θάμνων και των δέντρων, αναδεικνύοντας τα μυστικά της
φυσιολογίας τους αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Οι μαθητές και μαθήτριές μας με τη συγκεκριμένη δράση είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα δασικά οικοσυστήματα, να έρθουν σε επαφή με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα με το δάσος του Όρλιακα, να γνωρίσουν τον φυσικό πλούτο που τους περιβάλλει και να ενδυναμώσουν τη σχέση με τον τόπο που ζουν και με τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Τη δράση υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντινίδου Σωτηρία (ΠΕ86), Μπαμπαλή Αναστασία (ΠΕ03) και Περδικάρης Σπυρίδων (ΠΕ02). Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α/ΚΠΕ Γρεβενών κ. Μπέη Δημήτριο (ΠΕ 70) και τον κ. Γάγαλη Δημήτριο (ΠΕ 03) για την οργάνωση τόσο της θεωρητικής όσο και της βιωματικής εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών μας.