Δράσεις

Η παρουσία μας στην τελική εκδήλωση της δράσης “Green out of the box”

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε στην τελευταία φάση της δράσης “Green out of the Box” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUTeens4Green και σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τον οργανισμό νεολαίας GO alive με έδρα την Κοζάνη, με στόχο να ενδυναμώσει τους μαθητές και την ευρύτερη κοινότητα, ώστε να αναλάβουν δράση απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πρωταρχική επιδίωξη της δράσης ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία να καλλιεργήσουν γνώσεις, βασικές δεξιότητες, ικανότητες κριτικής σκέψης και να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές σε ένα μη συμβατικό και άτυπο περιβάλλον μάθησης. Από τον Οκτώβριο του τρέχοντος σχολικού έτους πάνω από 250 μαθητές και 60 καθηγητές από 10 γυμνάσια και λύκεια της ΠΕ Κοζάνης, ανέλαβαν να συμμετάσχουν σε ένα περιβαλλοντικό ταξίδι, μεταφέροντας το «κουτί των προκλήσεων» από σχολείο σε σχολείο. Κάθε σχολείο ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια περιβαλλοντική πρόκληση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Το σχολείο μας ως «Αειφόρο σχολείο» παρέλαβε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 το κουτί από το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, το οποίο μας ανέθεσε να κατασκευάσουμε 4 έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά με θέμα το περιβάλλον. Εμείς με τη σειρά μας, την Τετάρτη 10/1/2024, παραδώσαμε το κουτί στο ΓΕΛ Νεάπολης, στο οποίο αναθέσαμε τη δημιουργία 4 αντιτύπων μιας έντυπης εφημερίδας, που θα περιελάμβανε 4 με 6 άρθρα με θέμα το περιβάλλον.

Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών μας στη δράση,  η συνεργασία και αλληλεπίδραση με μαθητές και μαθήτριες άλλων σχολικών μονάδων της ΠΕ Κοζάνης και η παρουσία τους στην τελική εκδήλωση, όπου και παρουσιάστηκε η «πρόκληση» που τους ανατέθηκε, ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα 4 έργα που δημιούργησαν, να απαγγείλουν ένα ποίημα που συνδέει τα 4 έργα, αλλά και να απευθύνουν μια ερώτηση στο κοινό που τους παρακολουθούσε εν είδει δημοσκόπησης.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Α1 για τη δημιουργική και μεθοδική υλοποίηση του προγράμματος αλλά και την εξαιρετική παρουσία τους στην τελική εκδήλωση! Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να ανταπεξέλθουν σε νέες προκλήσεις και να προβάλλουν την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους.