Δράσεις

Ο εορτασμός της ημέρας του π στο σχολείο μας

Η Παγκόσμια Ημέρα του π γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3/14 στη μορφή ημέρα/μήνας), μιας και ο αριθμός π προσεγγίζεται ως 3,14. Είναι μια ευκαιρία για τους λάτρεις των μαθηματικών να γιορτάσουν αυτή τη σημαντική μαθηματική σταθερά.

Στόχος της ημέρας είναι να εξάρει τη σημασία των μαθηματικών και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του κόσμου μας, καθώς και να προωθήσει την ομορφιά των μαθηματικών σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου. Έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία που δεν επαναλαμβάνονται. Υπάρχει ένας αρκετά εντυπωσιακός μνημονικός κανόνας, με τον οποίο μπορεί κάποιος να υπολογίσει μόνος τα 23 πρώτα ψηφία του αριθμού π.

Πρόκειται για τη γνωστή φράση του Πλάτωνα (Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί), συμπληρωμένη στους νεότερους χρόνους από τον Καθηγητή Μαθηματικών Ν. Χατζηδάκι (1872-1942).

Τιμώντας τη σημερινή μέρα στο σχολείο μας, μαθητές των Θετικών Σπουδών της Β΄ τάξης παρουσίασαν εργασίες τους και διασκέδασαν στην αυλή, σχηματίζοντας έναν κύκλο και τον αριθμό π.

Τη δράση συντόνισαν οι μαθηματικοί Αναστασία Μπαμπαλή και Γιάννης Παπαθανασίου.

Δείτε σχετικές μαθητικές εργασίες στην εφημερίδα του σχολείου μας.