Δράσεις

Ενημέρωση των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Τιάκα Ιωάννη (ΠΕ 82), διοργάνωσε τρεις ενημερωτικές διαλέξεις στις 22 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, για τους
μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Έχοντας ως στόχο με την ολοκληρωμένη πληροφόρηση οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες να επιλέξουν τις σπουδές που τους ταιριάζουν, ο Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. έδωσε εκτενείς πληροφορίες στις παρακάτω θεματικές:
α) τομείς σπουδών, που περιλαμβάνονται στα μηχανογραφικά των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων.
β) διαφορές που υπάρχουν στα προγράμματα σπουδών και στα επαγγελματικά δικαιώματα ομοειδών σχολών του ίδιου πεδίου.
γ) μετεγγραφές
δ) ειδικά μαθήματα και
ε) επαγγέλματα του μέλλοντος

Ιδιαίτερα επεσήμανε την ανάγκη έγκαιρου προβληματισμού εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών, ώστε να διαμορφώσουν τα κατάλληλα κριτήρια, με βάση τα οποία οι τελικές επιλογές τους θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες κλίσεις και ενδιαφέροντά τους. Ως συνέπεια των παραπάνω, η πληροφόρηση που παρέχεται από το Γραφείο Σ.Ε.Π. έχει δύο διαστάσεις, μία που αφορά την
αγορά εργασίας και μία που αφορά στα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά του μαθητή και της μαθήτριας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη στιγμή, κατά την οποία θα υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και την οριστικοποίηση του προσανατολισμού σπουδών τους, επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα.

Στο τέλος των διαλέξεων απάντησε σε απορίες των μαθητών/τριών και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία του Γραφείου Σ.Ε.Π. της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Τη δράση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Σπ. Περδικάρης, ΠΕ02.